Fiskeresan 2009 – Hårkan o Långan


Extra lagret inför resan.

Dagen då jag kom hem från fiskeresan i Hårkan så blev det ett jäkla oväder. Satt och käkade hemma då det började åska som tusan. Skulle gå ut o lägga upp mina bilnycklar i hallen på nyckelskåpet, och just i de ögonblicket på den sekunden så slår blixten ner i våran tv-antenn och går vidare genom koaxial-kabel som går ovanför nyckelskåpet och studsa sedan ut i mina nycklar och i mig. Hann bara uppfatta att det sken upp sen var det svart. Small som när en glödlampa smäller fast 100ggr högre. Blev iaf en tripp till akuten för att göra ekg, muskeltest, blodtest mm. Visade sig att jag klarat mig helt utan skador, vilket var en jäkla tur sa de men sen sa de ju också att det var en på miljonen att bli träffad av blixten som jag blev. Mycket ska man uppleva. Blixten slog ut tv, dator, internet och telefon. Några dagar efter detta så blomma ett fästingbett upp som jag fått på benet. Ny resa till vårdcentralen som konstaterade att man fått borelia också. Just i det ögonblicket kändes det inte som man låg inne med något större flyt

Kvällsbild över Oxforsen

Men då har man iaf återvänt hem till Småland, efter en knapp veckas fiske i Hårkan i Jämtland. För min del hade gärna kunnat varit i ett par veckor till, så mycket fisk men så lite tid. Sista dagen hade jag mycket svårt att slita mig från fisket, såg ett fint vak långt ut i älven som jag stod och kastade på och ville verkligen inte ge mig förens jag fångat den harren/öringen förmodligen öring kändes så. Men far ville gärna komma iväg innan rusningstrafiken i Stockholm och det är iofs förståeligt är det något jag avskyr så är det att köra bil i stora städer framförallt Stockholm, då är det bättre med supersmala grusvägar som här längs Hårkan. Far sa något som var klokt och stämmer bra överens med mig när vi blickade ut över en fin sträcka av Hårkan för sista gången för den här turen. – Andreas du är född i fel ände av Sverige. Kan nog bara instämma på det.

Kilosharr den enda utav ca 40 fiskar sóm togs upp för middag.

Men kanske är det just så speciellt med fisket efter vakande harr och öring för en annan pga av att man inte har de möjligheterna i hemma i Småland. Dag 1 Efter en 14 timmars bilfärd genom för jäkliga vägarbeten i Stockholm och Gävle halva E4:an känns det som når vi Kallsta gård kl 9.00 på Måndagen. Där träffar vi Kenneth som driver campingen, vi fixar fiskekort och snackar lite fiske sedan bege vi oss till vår stuga Oxforsstugan. Efter lite slappande i stugan och med mat i magarna beger vi oss mot vårat första möte med Hårkan. Vi bege oss till en stäcka som kallas för Mångforsen, mycket fina strömsträckor och nackar är det första som möter oss och fisketempen höjs rejält. Mitt första intryck av Hårkan är att den är betydligt bredare än vad jag hade förväntat mig, har fiskat av de flesta ställen runt om i Jämtland och Härjedalen snart men Hårkan är nog den som är helt klart bredast men ändå relativt lättvadad dock ganska strömt på sina ställen, men vad gör man inte för att komma åt den vakande fisken. Nästan i första kastet suger en mindra harr in min rocken imitation samtidigt drillar kusinen en mindra öring även den fångad på torrt. Senare på kvällen bär det av till Oxforsen vid stugan för lite fiske där. Populär fors då det befinner sig säkert en 10-15 personer på en sträcka på 100 meter. Där landas en gäng harrar också ett par över minimåttet på 35 cm men alla fick friheten tillbaka. Fick på ett rejält hugg senare på kvällen på mina svarta klinkhammer strl 12. Med tanke på fiskens sätt att fightas tydde det på att det var en öring jag hade på inte alls de där knyckiga som när man har större harr på. Efter en 10 minuters kamp verkar det som fisken börjar tröttna och jag börjar få in den mot land men fortfarande ingen skymt av fiske. Plötsligt då när jag tar fram håven gör den en rusning på 35 meter och dra iväg hela flytlinan och en del av backingen och tafsen smäller av.

Harr som får simma tillbaka

Låg senare under kvällen och grubblade över vad de kan ha varit för fisk och hur stor den egentligen var. Bittert Fin Harr från Hårkan Dagen efter var vi runt i lite olika ställen på Hårkan, med många fina strömsträckor. Blev totalt en 15 st harrar och två öringar den dagen, hittade en riktigt fin nacke där det var ståndplats för mycket fisk. Nästan alla tog på mina klinkhammer som har blivit en riktig favorit under denna resan. De flesta harrar låg på ca 30 cm, en mindre öring och en lite finare på nästan 40 cm. Alla fiskarna fick gå tillbaka kunde dessvärre inte fota dem heller, då jag hade vadat ut mitt i forsen och vågade inte te med mig kameran ut där. Skulle förmodligen bara sluta illa. Dålig erfarenhet av mobiltelefoner och fiske. På tredje dagen besökte vi den så kända edenforsen, fint parti med mycket fisk. Men tror vi kom på fel sida, för väldigt lite kastställen där vi var. Fick dock ingeting här, heller inte de andra som var där hade fått något betydligt sämre med vak här än vad de vart på Hårkans lite mindre omtalade ställen. Så vi gav upp Edenforsen ganska tidigt begav oss till Oxforsen ca kl 20.00 var vi där, hade varit kul att prova nattfisket i edenforsen med, men Oxforsen lockade med då vi haft bra fiske där tidigare i veckan. Det var ett klokt beslut för den envise.
Vi var helt ensamma i forsen konstigt nog, tidigare kvällar har de kryllat av fiskare längs denna sträckan. Det enda förutom vi som var där var en man i båt mitt ute i strömmen, förmodligen en ”local”. Han håvad iaf upp fisk efter fisk inget catch and release där heller, hade förmodligen inte hört talas om tre fiskar per dag eller minimått heller vad vi kunde se. Men att han var på rätt plats var det inga tvivel om då fisket vakade mycket långt ut i forsen ca 20-25 meter ut. Mina två fiskekompisar, min far och kusinen tröttnade runt 22.00 men jag är fruktansvärt envis särskilt när man får möjlighet att fiska efter vakande harr. Jag vadade ut så långt jag kunde och nötte och bytte fluga efter fluga. Till slut satte jag på en liten ljusbrun dagslända som gav resultat kände direkt att det var en större fisk. Efter några minuters kämpande i strömmen så var det dramatisk när jag skulle landa den. Efter två misslyckade landningsförsök så lyckades jag fösa upp den magnifika harren. Fisken vägde strax över kilot och hade en riktigt imponerande fena.

Allt man behöver i fjällen?

Detta var den enda fisken vi behöll under resan. Så efter detta så satte jag mig vid forsen, solen hade gått ner men det var ändå rätt ljust ute, öppnade en öl och bara njöt av tillvaron. Stördes en del av myggen dock som njöt av mig så jag gav vika för dem och återvände till stugan. Kilosharr Dagen därpå om också var sista dagen så grillade vi harren till frukost och begav oss till ett strömparti som kallades för hammaren där vi haft bra fiske under veckan för att avsluta resan. Blev ett antal fina harrar längs denna sträckan under dagen. Stod dock och kastade på en riktigt fint vak långt ut i strömmen såg ut att kunna vara en öring i lite större format, men fick ge upp efter en halvtimma då kasten inte räckte till. Efter detta återstod endast 13 timmars bilfärd hemåt. För att summera så är jag rätt nöjd med fisket i Hårkan kanske en aning för strömt och lite brett för min smak men ändå ett toppvatten. Har nu besökt efter 9 års fiskeresor, Vemdalen, Tännäs, Gimån, Dammån, Ammerån, och Hårkan. Favoriterna är ju helt klart Veman(Vemdalen) ocu Dammån som passar mg perfekt och haft mycket bra fiske i dessa åar. Men någon som har några heta tips om ställen inför nästa år är välkommen med förslag, gärna runt Jämtlans/Härjedalen även längre ner, nästan bättre inte så långt att köra då Men för fiske efter vakande harr och öring då. Tjounajokk är ju drömstället men det får nog vänta några år. Nu bär det strax iväg för lite gammalt hedderligt pu&take fiske i Blekinge, inte som torrflugfiske efter harr men i brist på annat Skitfiske på eder alla

Annonser

2 reaktioner till “Fiskeresan 2009 – Hårkan o Långan”

  1. Fin Blogg och intressant läsning ! är själv från Kalmar och är också bosatt i fel ände av sverige för en flugfiskare :).
    Va uppe i mittån härjedalen nära Hede i fjol ska dit i år också samt ett stopp i edsforsen och lövsjöströmmen ett par dagar efter midsommar.

    Gilla

  2. Trevligt 🙂
    Ja de finns ju inte överdrivet med intressanta flugfiskeställen inom någorlunda nära håll. Inte om man söker ädelfisk åtminstone, kan dock rekomendera Alsterån ovanför Nybro kan bjuda upp på riktigt fint fiske efter öring i liknande natur som uppåt landet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s